Material informativ realizat de DGRFP Iasi, 20.07.2021
Actul administrativ fiscal se comunică contribuabilului/plătitorului căruia îi este destinat.
În situaţia contribuabilului/plătitorului fără domiciliu fiscal în România, care şi-a desemnat împuternicit dar și in cazul numirii unui curator fiscal, actul administrativ fiscal se comunică împuternicitului sau curatorului, după caz.
Actul administrativ fiscal emis pe suport hârtie poate fi comunicat fie prin poştă fie prin remitere la domiciliul fiscal al contribuabilului/plătitorului ori împuternicitului sau curatorului acestuia,fie prin remitere la sediul organului fiscal iar actul administrativ fiscal emis în formă electronică se comunică prin mijloace electronice de transmitere la distanţă.
Actul administrativ fiscal emis pe suport hârtie se comunică la domiciliul fiscal, prin poştă, cu scrisoare recomandată cu confirmare de primire; în cazul în care aceasta comunicare nu a fost posibilă, se realizează prin publicitate.
Comunicarea prin publicitate se efectuează prin afişarea unui anunţ în care se menţionează că a fost emis actul administrativ fiscal pe numele contribuabilului/plătitorului, concomitent la sediul organului fiscal emitent şi pe pagina de internet a A.N.A.F.;
Anunţul se menţine afişat cel puţin 60 de zile de la data publicării acestuia şi conţine următoarele elemente:
numele şi prenumele sau denumirea contribuabilului/plătitorului;
– domiciliul fiscal al contribuabilului/plătitorului;
– denumirea, numărul şi data emiterii actului administrativ fiscal.
Actul administrativ fiscal se consideră comunicat în termen de 15 zile de la data afişării anunţului.
Prin excepţie, organul fiscal poate decide comunicarea actului administrativ fiscal emis pe suport hârtie, prin remiterea, sub semnătură, la domiciliul fiscal al contribuabilului/plătitorului ori împuternicitului sau curatorului acestuia, prin angajaţii proprii ai organului fiscal. Dacă destinatarul refuză primirea actului sau nu este găsit la domiciliul fiscal, se afişează pe uşa acestuia o înştiinţare.
În situaţia în care contribuabilul/plătitorul ori împuternicitul sau curatorul refuză primirea actului administrativ fiscal, actul se consideră comunicat la data afişării înştiinţării.
În situaţia în care contribuabilul/plătitorul ori împuternicitul sau curatorul acestuia nu este găsit la domiciliul fiscal , acesta este în drept să se prezinte, în termen de maximum 15 zile de la data afişării înştiinţării, la sediul organului fiscal emitent pentru a i se comunica actul administrativ fiscal. În cazul neprezentării, actul se consideră comunicat la împlinirea termenului de 15 zile.
Actul administrativ fiscal emis pe suport hârtie poate fi comunicat şi prin remiterea, sub semnătură, la sediul organului fiscal emitent ori de câte ori contribuabilul/plătitorul sau împuternicitul ori curatorul acestora se prezintă la sediul organului fiscal şi solicită acest lucru. Actul administrativ fiscal emis în formă electronică se comunică prin mijloace electronice de transmitere la distanţă ori de câte ori contribuabilul/plătitorul a optat pentru această modalitate de emitere şi de comunicare, iar acesta se consideră comunicat în termen de 15 zile
de la data transmiterii actului. Procedura de comunicare, condițiile în care aceasta se realizează se aprobă prin ordin al ministrului finanțelor publice, cu avizul Ministerului Comunicațiilor și Societății Informaționale.
Actele administrative fiscale emise de organul fiscal central care se transmit obligatoriu prin mijloace electronice se stabilesc prin ordin al ministrului finanțelor. Organul fiscal central poate să înregistreze din oficiu contribuabilii/plătitorii în sistemul de comunicare electronică prin mijloace electronice de transmitere la distanță, procedura înregistrării din oficiu aprobându-se prin ordin al ministrului finanțelor.
În cazul în care contribuabilii/plătitorii care au fost înregistrați din oficiu nu au accesat sistemul de comunicare electronică în termen de 15 zile , comunicarea se realizează doar prin publicitate.
În cazul societăţilor aflate în procedura insolvenţei sau în dizolvare, comunicarea actului administrativ fiscal se face administratorului judiciar/lichidatorului judiciar la locul indicat de acesta ori de câte ori se solicită, în scris, acest lucru.
În termen de cel mult 10 zile lucrătoare de la data emiterii actului administrativ fiscal, organul fiscal trebuie să iniţieze acţiunile pentru comunicarea actului.